Zrínyi nap története

Zrínyi Emlékünnepség történeti áttekintés

„Keressétek az alkalmat a múltra visszanézhetni, s érte melegülni…” 
Kölcsey Ferenc

A Zrínyi Emlékünnepség gondolata 1826-ban a mohácsi csata 300. Évfordulóján, Kölcsey Ferenctől ered. A fenti idézetben Ő javasolta az egész nemzetnek, hogy méltóképpen emlékezzen meg a szigetvári hősökről.
Szigetvár Város megszívlelte Kölcsey javaslatát és immár 1833 óta minden évben több napos ünnepség sorozattal emlékezik meg Zrínyi Miklósról és bátor katonáiról.

Szigetvár és Zrínyi. E két név immár több mint 400 éve összekapcsolódott. A reformkori gondolatnak megfelelően Szigetvár lakói, civil szervezeti 187 éve élesztgetik, táplálják Zrínyi Miklós és hős katonáinak emlékét. 1833 óta minden év szeptemberének elején megemlékezik a város a vár „sajnos elestéről”. A kezdeti egyházi ünnepekből napjainkra az egész várost és Szigetvár kistérségét megmozgató ünnepség sorozat fejlődött. 

Az első Zrínyi-ünnepséget Góczy Konrád plébános és Mérey József járási főszolgabíró kezdeményezésére rendezték meg. Az ünnepség szervezéséhez Juranits László pécsi kanonok alapítványt tesz, amelyhez 1000 arannyal járult hozzá. 1867-ben alakult meg az Olvasó-egylet, amelynek tiszteletbeli elnöke lett az emigrációban élő Kossuth Lajos. Az elkövetkező években az Olvasó-egylet szervezte a Zrínyi-ünnepséget. 1878. szeptemberében avatták fel a Zrínyi téren ma is látható Zrínyi-emlékművet, ami azóta is a kegyeleti ünnepségek egyik fő helyszíne. Az elmúlt évtizedekben az emlékünnepség szervezésébe, lebonyolításába aktívan bekapcsolódott Várbaráti Kör, amelynek tagjai nem csupán a Zrínyi Emlékünnepség szervezésével kívánják a történelmi múltat ápolni, sugározni, hanem a Zrínyi-kultusz ápolását több rendezvény, megemlékezés szervezésével valósítják meg.

A város folyamatosan ápolja, őrzi a hagyományokat, miközben egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a történelmi hagyományokon alapuló látványos bemutatók, hadijátékok, színes kulturális és sport rendezvények. Nem titkolt cél, hogy a történelmi hagyományokra alapozva egyre bővülő programokkal, szabadidős rendezvényekkel kellemes időtöltésre biztosítsunk lehetőséget a város lakóinak és a Szigetvárra érkező látogatóknak.

Szigetvár Város nagy szeretettel várja a látogatókat a 2021. évi Zrínyi Emlékünnepségen!
Jöjjön el Ön is és legyen részese a végvári forgatagnak!